Roeien

Roeien is de verbindende factor op Proteus-Eretes. Ieder lid draagt op zijn of haar eigen manier bij aan de sport. Dit kan door op topniveau te roeien, maar zeker ook door alleen met lekker weer het water op te gaan. Naast het roeien kan je nog op vele andere manieren wat bijdragen aan de sport. Veel van onze studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om te gaan (boot)sturen of coachen waarmee ze ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sport.

Wedstrijd-roeien

Veel trainen is wat bij de meeste mensen te binnen schiet bij wedstrijdroeien en dat is ook terecht. Als wedstrijdroeier train je bijna dagelijks en ga je met je ploeg tot het gaatje. Betekent dit dat je als je wil gaan wedstrijdroeien je van de een op de andere dag je leven om moet gooien? Nee, net als de andere eerstejaars begin je met het leren roeien en train je met je ploegje een paar keer per week. Na een aantal weken kan je dan kiezen om te gaan wedstrijdroeien en zal het aantal trainingen per week rustig opgebouwd worden.

Wat krijg ik terug voor deze commitment? Naast een hechte ploeg met goede vrienden, zie je dat je best wel wat kan bereiken wanneer je samen voor dezelfde doelen gaat. Daarbij is er niks zo gaaf om samen aan de start te liggen en keihard over het water te gaan! Een deel van de hoogtepunten van jouw jaar zijn de trainingskampen in zowel binnen- als buitenland. Hier maak je gedurende een paar dagen grote vooruitgang, en leer je je ploeg erg goed kennen. Sommige roeiers van Proteus-Eretes groeien door en kunnen binnen enkele jaren op internationale toernooien racen. Tijdens de vorige Olympische Spelen hebben zelfs meerdere van onze toppers mee mogen doen!

Competitie-roeien

Als competitieroeier bij Proteus-Eretes, kan je alle kanten op! Je kan ervoor kiezen 5x per week te trainen en topfit te worden of je kiest ervoor de gezelligheid van de barzolder op te zoeken (of allebei natuurlijk). Je jaar bij Proteus begint voor iedere eerstejaars hetzelfde, met een van tevoren samengestelde ploeg en coaches maak je je eerste roeihalen op de Schie. Daarnaast leer je elkaar en andere leden beter kennen tijdens verschillende gave borrels.

De meeste ploegen kiezen ervoor een bokaal (een vaste set wedstrijden) te starten en zo hoog mogelijk te eindigen. Na je eerste jaar competitieroeien zijn er vele manieren om op Proteus verder te groeien. Ook in de ouderejaars bokalen wordt er door Proteus veel geroeid in verschillende soorten roeibootjes uit onze grote vloot van goede kwaliteit. Dit doe je natuurlijk allemaal niet alleen! Samen met je coaches, het bestuur en verschillende commissies zoals de Toercie staat jou een geweldig jaar te wachten als eerstejaars competitieroeier! Voor meer informatie over de Toercie, kijk ook even bij onze pagina over commissies!

Eigen wedstrijden

Jaarlijks stuurt Proteus honderden roeiers uit naar wedstrijden over heel Nederland en de wereld. Twee keer per jaar blijven zij echter in Delft om een thuiswedstrijd te roeien. Dan komt de hele roeiwereld samen bij Proteus-Eretes! Het wedstrijdseizoen wordt geopend met de WinterWedstrijden, en de PEiL is een competitie wedstrijd waar ieder lid zich voor kan inschrijven!

Winter-Wedstrijden

De opening van het nationale roeiseizoen wordt gehouden op onze eigen vereniging met de Winter Wedstrijden. Het evenement waar menig roeier na de hele winter eindelijk weer mag starten wordt door onze eigen commissie de WWK en helpende leden elk jaar weer georganiseerd. De wedstrijd staat bekend om wittte en koude omstandigheden, maar is elk jaar vanwege het winterzonnetje, de warme chocolademelk (met rum) en een vol verenigingsgebouw een gezellig feestje.

Proteus Eretes in 't Lang

Proteus-Eretes in ’t Lang (PEiL) is een groot roei evenement waar vele studenten uit het hele land op af komen. Gepaard met mooi weer is de hoeveelheid roeiboten op de Delftse Schie een vette wedstrijd die elk jaar door onze eigen studenten van de PSI commissie wordt georganiseerd. De wedstrijd is 4,5 km lang en is daarmee de langste wedstrijd van de eerstejaars competitieroeiers. De wedstrijd zit in meerdere bokalen en wordt met de aanwezige studenten roeiers altijd afgesloten met een groot feest.

Jeugd-roeiers

Heb je al roeiervaring? Dan zijn we opzoek naar jou!
Of je al jaren fanatiek hebt geroeid of pas sinds een jaar recreatief in de boot zit maakt absoluut niet uit. Bij Proteus ben je meer dan welkom! Wees gerust, er wordt zeker niks van je verwacht. Zowel jeugdroeiers die zich willen ontplooien als wedstrijdroeier als de mensen die graag de vereniging willen leren kennen en met vrienden een leuk seizoen wil varen vinden een goede plek. Om er zeker van te zijn dat iedereen op de plek terecht komt waar hij of zij het meest gelukkig gaat zijn hebben we een jeugdroeicommissie. Deze commissie zoekt al snel contact met je om met je in overleg te gaan over wat jij zou willen doen op Proteus. Mocht je het allemaal nog niet weten is er zeker de tijd om dat uit te vinden. Meestal gebeurd dat in de voortraining waarin je in een 8 gaat roeien met fanatieke roeiers. Hierna worden de ploegen gevormd en kan je kiezen wat je je eerste jaar op Proteus zou willen doen! Heb je vragen over roeien bij Proteus? Stuur een appje of bel naar Janna uit de jeugdroeicommissie met al je vragen! Haar nummer is: 06-22395289

Roos de Jong

''Ik ben halverwege 2009 begonnen met roeien, omdat er een leuke jongen op mijn middelbare school zat die roeide. Daar was ik erg verliefd op en zijn verhalen over het NK vond ik heel interessant. Toen ik het turnen niet zo leuk meer vond en hoorde dat ik een keer kon gaan roeien, greep ik mijn kans om indruk te maken op deze leuke, gespierde jongen. Dit werkte en het roeien bleek ik ook heel leuk te vinden.
Naast doorzettingsvermogen heb je ook een soort onbevangenheid nodig bij het roeien. Aan het begin van een wedstrijd start je altijd harder weg dan dat je eigenlijk leuk vindt, omdat je bang bent dat je de finish niet gaat halen. Maar je haalt hem altijd wel en dat neem ik ook mee in het dagelijks leven. Je gaat ergens voor en uiteindelijk komt het altijd wel goed. Met deze instelling heb ik het SB WK gehaald en wil ik in de toekomst voor de Ladies Trophy gaan op de Holland Beker en voor de Olympische spelen.''

Sanne Smid

“Ten opzichte van mijn voorgangers heb ik alleen niet zo veel sterke verhalen over de Henley en wereldbekers meegemaakt. Vroeger zwom ik, maar dat vond ik eigenlijk niet zo leuk. Ik was echt wat meer op zoek naar een echte teamsport. Een vriendinnetje roeide toen al, en het leek mij best wel iets om een keertje uit te proberen. Toen ik meeging had ik het toch wel erg leuk, en bij Vada bleek het toch wel heel gezellig te zijn. Toen besloot ik toch maar te wisselen van het zwemmen naar het roeien. Afijn, ik werd dus lid, en zat toen drie keer per week in de boot. Nou zal je misschien denken dat drie keer niet heel vaak is, maar toch ben ik al eens op trainingskamp geweest in Spanje! Dat was een gave uitwisseling met een andere roeivereniging daar om te kijken hoe het er in andere landen aan toe gaat. Na in mijn eerste jaar de Dames TopC4+’17 aan te moedigen, heb ik toch nog de selectie gehaald. Na een jaar in EJD ga ik nu bij MGD zo hard mogelijk varen.”

Evie Rademaker

“Vanaf mijn 15e ben ik begonnen met wedstrijdroeien bij Viking in Utrecht. Daar heb ik ontdekt dat roeien heel gezellig is en ben ik op een gegeven moment best wel fanatiek geworden in de skiff. Toen ik naar Delft kwam, was ik op zoek naar een studentenvereniging waar ik mezelf als roeier goed kon ontwikkelen met veel gezelligheid en leuke vrienden om me heen. Dat is goed gelukt bij Proteus. Na een jaar in de eerstejaarsdamesacht en een jaar middengroep in de vier zonder werd het tijd om nog een stapje serieuzer te roeien in de twee zonder. Met een super sterke en enthousiaste groep trainen we keihard om onze persoonlijke doelen na te streven. Ook geniet ik nog altijd van met z'n allen koffie drinken na de training of tussen trainingen door uitgebreid lunchen op het balkon. Nu is het gelukt om (samen met mijn tweezondermaatje Iris) in de acht te komen die naar het WK onder 23 gaat en ga ik met 8 andere meiden mijn uiterste best doen om in Varese het podium te halen!”