Verenigingsleven

Als de grootste studentensportvereniging van Delft is er voor Gelukkig weet Proteus ook daar raad mee! Met twee borrelavonden per week, inclusief avondeten, en een groot aantal jaarlijkse feesten biedt Proteus gezelligheid voor iedereen. Alles wordt door onziedereen plek op Proteus-Eretes. En dat is zeker niet alleen in het roeien! Er is op Proteus veel meer te beleven dan enkel het sporten. Naast dat er elke week op dinsdag en donderdag gegeten en geborreld wordt, vinden er regelmatig feesten plaats. Verder worden er jaarlijks een wintersportvakantie, weekendjes weg, weken vol leuke activiteiten en trainingskampen georganiseerd.

Borrels en feesten

Na een dag hard studeren en sporten is iedere student wel eens toe aan een borrelavond of feestje. Gelukkig weet Proteus ook daar raad mee! Met twee borrelavonden per week, inclusief avondeten, en een groot aantal jaarlijkse feesten biedt Proteus gezelligheid voor iedereen. Alles wordt door onze eigen leden en commissies georganiseerd; de Bixy kookt, ‘t Beheer schenkt drankjes in en de feesten verschillen van organisator. Twee keer per jaar wordt er een week vol met leuke activiteiten gepland. Een van deze weken is de Dies-week, waarin we de verjaardag van Proteus vieren. De andere week is de PLAK-week, ofwel de “Proteus Lente Activiteiten Kommissie”-week. De Diescommissie en de PLAK organiseren beide verschillende activiteiten zoals lasergamen, een huizenrace, biercantus en bubbelvoetbal. Ten slotte heeft ieder feest natuurlijk een thema, denk hierbij aan “Vroeg Pieken met de Grieken” of “Mario Karts: Helemaal van het Padje af”, waarmee je de mooiste outfits met je ploeg in elkaar kan knutselen. Kortom, je hoeft je bij Proteus-Eretes nooit te vervelen!

Trainings-weekenden

Gedurende het jaar wordt er hard getraind voor de wedstrijden. Zo zijn er langebaanwedstrijden en ook wedstrijden over een korte afstand (meestal 2 km). De insteek voor deze twee categorieën is zeer verschillend. Om de roeiers hier optimaal op voor te bereiden (en omdat het echt heel leuk is) worden er meerdere trainingskampen georganiseerd:

Amposta

Het trainingskamp in Amposta vindt tijdens de TU-vakantie plaats, in februari. De ouderejaars wedstrijdroeien ruilen het winterweer in voor een week in de zon. Het klimaat daar zorgt voor betere omstandigheden om te trainen, wat een boost geeft voor hun prestaties. Daarnaast is er genoeg tijd om gezellig met je mederoeiers en -coaches te ontspannen, tapas te eten en een dagje toerist uit te hangen.

Brugge

Brugge is het eerste trainingskamp voor eerstejaars wedstrijdploegen en clubachten en valt tegelijk met Amposta. Samen met je ploeg maak je gedurende vijf dagen enorme stappen in het roeien. Met de goede faciliteiten wordt hier vooral gewerkt aan de lange afstanden, dus alle wedstrijden langer dan 2 km. Ook buiten de boot wordt de band binnen de ploeg sterker en is er veel ruimte voor gezelligheid tussen verschillende ploegen.

Tilburg

Na de lange afstanden moet er worden omgeschakeld naar de korte baan. Hiervoor wordt tussen de wedstrijden door een trainingskamp georganiseerd om iedereen hierop voor te bereiden. Tijdens dit weekendje naast Beekse Bergen worden de roeiers intensief begeleid om snel te wennen aan de nieuwe wedstrijdvorm. Uiteraard is er langs het water ook tijd voor een hoop gezelligheid en ontspanning!

Reisjes

EJWW

(Eerstejaars Wedstro Weekend) De selectieperiode voor wedstrijdroeien is ontzettend gaaf, maar kan af en toe ook best intens zijn. Vanaf het begin werk je keihard om een plek in een eerstejaars boot te verdienen. Na het tweede selectiemoment wordt er dan ook ruimte gemaakt om even te ontspannen. Dan gaan de selectielopers met alle secties een weekendje weg naar Apeldoorn. Daar draait het even niet om roeien en kan je je ploeggenoten op andere vlakken leren kennen. Zo ga je overdag mountainbiken en bouw je ‘s avonds een feestje om aan de ploegbonding te werken.

Compoweekend

Ook voor de competitieroeiers wordt er een weekendje weg georganiseerd. De focus ligt ook hier minder op het roeien, maar op het gezelligheidsaspect van de vereniging. Tijdens dit weekend zul je met een grote groep competitieroeiers een stad in Nederland op stelten zetten en leuke activiteiten ondernemen zoals schaatsen, zwemmen etc. Dit weekend in maart biedt dus een uitstekende kans om even wat leuks te gaan doen en misschien wat nieuwe mensen te leren kennen!

Wintersport

Als echte studentenvereniging kan bij ons ook een skireis niet ontbreken. In de kerstvakantie reist een grote groep Proteërs af naar de piste om een week lang te wintersporten en après-skiën. Vaak biedt deze skireis een mogelijkheid voor ploegen om ‘samen’ even weg te gaan, maar ook buiten je ploeg is er een hoop gezelligheid en creëer je de leukste herinneringen met z’n allen.

Vloten

Wanneer je nog meer gezelligheid zoekt en vrienden uit andere jaarlagen wil maken, kan je lid worden van een vloot. Vloten bestaan uit leden van verschillende jaarlagen en kunnen vergeleken worden met disputen bij andere verenigingen. Een vloot zorgt ervoor dat je vooral in je latere jaren bij Proteus verbonden blijft met de vereniging. Zelfs oud-Proteusleden zijn vaak nog welkom bij hun vloot. Er bestaan binnen Proteus vijf verschillende vloten, zodat er voor iedereen wat bij zit. Je kan met je vloot samen feesten en borrelen, maar er worden ook vele andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de afgelopen jaren bijvoorbeeld fietsweekenden, rallies, ouderwetse bowlinguitjes en heel veel feesten georganiseerd door de verschillende vloten op Proteus.

Huizen

Naast dat er op de vereniging veel gezelligheid te vinden is, kun je deze ook mee naar huis nemen. Veel Proteërs wonen namelijk samen in één huis met hun verenigingsgenoten, vaak gemengd met andere verenigingen. Samenwonen met andere Proteërs is heel leuk, roeiers bespreken samen hun trainingen en wedstrijden of gaan samen naar borrels en feestjes. Daarnaast organiseert Proteus elk jaar de huizenrace, waar alle huizen tegen elkaar kunnen strijden voor de felbegeerde titel ‘Beste Roeihuis’!

Aanbouw

Wist je dat Proteus-Eretes een aantal decennia geleden de oversteek heeft gemaakt van het Kruithuis naar ons huidige gebouw? Ons huidige gebouw bestaat uit twee delen. Als eerste heeft Proteus-Eretes de grootste studenten roeibotenloods van Nederland en het tweede deel is onze sociëteit, de Beuk. Toen we verhuisden naar de Beuk was Proteus nog een kleine vereniging van 250 leden. Ondertussen zijn we gegroeid naar meer dan 1000 leden. De laatste tijd is het animo voor een grotere sociëteit gegroeid, en zijn er zelfs plannen voor een aanbouw. Met deze verbouwing wordt de barzolder een stukje groter, en krijgen we o.a. een nieuwe keuken. Ook de sportfaciliteiten gaan hierop vooruit, en komt namelijk wellicht zelfs een krachthonk! Een groter gebouw zal voor Proteus meer ruimte creëren om alle activiteiten binnen de vereniging te faciliteren. Van roeien tot commissie-activiteiten en besturen! Zo worden we niet alleen beter in roeien, maar kunnen we ons samen verder ontwikkelen als mooie vereniging!