Verenigingsleven

Als grootste studentensportvereniging van Delft is er voor iedereen plek op Proteus-Eretes. Zeker niet alleen in het roeien! Er is op Proteus veel meer te beleven dan enkel het sporten. Naast dat er elke week op dinsdag en donderdag gegeten en geborreld wordt, vinden er regelmatig feesten plaats. Verder worden er jaarlijks een wintersportvakantie, een roeitocht door Nederland, weekendjes weg en trainingskampen georganiseerd.

Borrels en feesten

Na een dag hard studeren en sporten is iedere student wel eens toe aan een borrelavond of feestje. Gelukkig weet Proteus ook daar raad mee! Met twee borrelavonden per week, inclusief avondeten, en een groot aantal jaarlijkse feesten biedt Proteus gezelligheid voor iedereen. Alles wordt door onze eigen leden en commissies georganiseerd; de Bixy kookt, ‘t Beheer schenkt pils en speciaalbier en de feesten verschillen van organisator. Twee keer per jaar wordt er een week vol met leuke activiteiten gepland. Een van deze weken is de Dies, de verjaardag van de vereniging, waarin we weer een jaar Proteus mogen vieren. De andere week heet de PLAK-week, ofwel de “Proteus Lente Activiteiten Kommissie”-week. De Diescommissie en de PLAK organiseren activiteiten zoals lasergamen, een huizenrace, biercantus en bubbelvoetbal. Deze commissies kan je ook al als eerstejaars doen, dus zoek ze vooral op op deze website! Ten slotte heeft ieder feest natuurlijk een thema, denk hierbij aan “Vroeg Pieken met de Grieken” of “Mario Karts: Helemaal van het Padje af”, waarmee je de mooiste outfits met je ploeg in elkaar kan knutselen. Daarnaast organiseert Proteus een of meerdere Silent Disco's per jaar, waarvan een in de OWEE. Kortom, je hoeft je bij Proteus nooit te vervelen!

Trainings-weekenden

Gedurende het jaar moet er door de wedstrijdroeiers altijd hard getraind worden voor de wedstrijden. Zo zijn er langebaanwedstrijden en ook wedstrijden over een korte afstand (meestal 2 km). De insteek voor deze twee categorieën is zeer verschillend. Om de roeiers hier optimaal op voor te bereiden worden er meerdere trainingskampen georganiseerd:

Sevilla

Het trainingskamp naar Sevilla vindt tijdens de Delftse februari vakantie plaats. De ouderejaars wedstrijdroeiers verruilen het winterweer een week voor het zonnige Sevilla. Het klimaat daar zorgt voor betere omstandigheden om te trainen, wat een flinke boost geeft voor hun prestaties tijdens het wedstrijdseizoen! Daarnaast is er genoeg tijd om gezellig met je mederoeiers en -coaches te ontspannen, tapas te eten en een dagje toerist uit te hangen.

Brugge

Brugge is het eerste trainingskamp voor eerstejaars wedstrijdploegen en clubachten en valt tegelijk met Sevilla. Samen met je ploeg maak je gedurende vijf dagen enorme stappen in het roeien. Met de goede faciliteiten wordt hier vooral gewerkt aan de lange afstanden, dus alle wedstrijden langer dan 2 kilometer. Ook buiten de boot wordt de band binnen de ploeg sterker en is er veel ruimte voor gezelligheid tussen verschillende ploegen.

Tilburg

Na de lange afstanden moet er worden omgeschakeld naar de korte baan. Hiervoor wordt tussen de wedstrijden door een trainingskamp georganiseerd om iedereen hierop voor te bereiden. Tijdens dit weekendje naast Beekse Bergen worden de roeiers intensief begeleid om snel te wennen aan de nieuwe wedstrijdvorm. Uiteraard is er langs het water ook tijd voor een hoop gezelligheid en ontspanning!

Reisjes

EJWW

(Eerstejaars Wedstro Weekend) De selectieperiode voor wedstrijdroeien is ontzettend gaaf, maar kan af en toe ook best intens zijn. Vanaf het begin werk je keihard om een plek in een eerstejaars boot te verdienen. Na het tweede selectiemoment wordt er dan ook ruimte gemaakt om even te ontspannen. Dan gaan de selectielopers met alle secties een weekendje weg naar Apeldoorn. Daar draait het even niet om roeien en kan je je ploeggenoten op andere vlakken leren kennen. Zo ga je overdag mountainbiken en bouw je ‘s avonds een feestje om aan de ploegbonding te werken.

Compoweekend

Ook voor de competitieroeiers wordt er een weekendje weg georganiseerd. De focus ligt ook hier minder op het roeien, maar op het gezelligheidsaspect van de vereniging. Tijdens dit weekend zul je met een grote groep competitieroeiers een stad in Nederland op stelten zetten en leuke activiteiten ondernemen zoals schaatsen, zwemmen etc. Dit weekend in maart biedt dus een uitstekende kans om even wat leuks te gaan doen en misschien wat nieuwe mensen te leren kennen!

Toertocht

Na de laatste wedstrijden van het hoofdseizoen begint de zomervakantie. Voor veel mensen is dit een reden om de riemen even in de wilgen te hangen, maar er blijft altijd animo voor een goede pot roeien. Om dit te faciliteren wordt in de eerste week van de zomervakantie een meerdaagse toertocht georganiseerd. Met een delegatie Proteërs reis je af naar een locatie in Nederland vanaf waar je in meerdere dagen een rondje over de Nederlandse wateren roeit. Je kunt je als ploeg of als individu opgeven en samen maak je er een toffe vakantie van.

Wintersport

Als echte studentenvereniging kan bij ons ook een skireis niet ontbreken. In de kerstvakantie reist een grote groep Proteërs af naar de piste om een week lang te wintersporten en après-skiën. Vaak biedt deze skireis een mogelijkheid voor ploegen om ‘samen’ even weg te gaan, maar ook buiten je ploeg is er een hoop gezelligheid en creëer je de leukste herinneringen met z’n allen.

Vloten

Wanneer je nog meer gezelligheid zoekt en vrienden uit andere jaarlagen wil maken, kan je lid worden van een vloot. Vloten bestaan uit leden van verschillende jaarlagen en kunnen vergeleken worden met disputen bij andere verenigingen. Een vloot zorgt ervoor dat je vooral in je latere jaren bij Proteus verbonden blijft met de vereniging. Zelfs oud-Proteusleden zijn vaak nog welkom bij hun vloot. Er bestaan binnen Proteus vijf verschillende vloten, zodat er voor iedereen wat bij zit. Je kan met je vloot samen feesten en borrelen, maar er worden ook vele andere activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de afgelopen jaren bijvoorbeeld fietsweekenden, rallies, ouderwetse bowlinguitjes en heel veel feesten georganiseerd door de verschillende vloten op Proteus.

Huizen

Naast dat er op de vereniging veel gezelligheid te vinden is, kun je deze ook mee naar huis nemen. Veel Proteërs wonen namelijk samen in één huis met hun verenigingsgenoten. Soms is dit met alleen mensen van Proteus, maar het komt ook voor dat er nog mensen van andere verenigingen bij wonen. Samenwonen met andere Proteërs is heel leuk, roeiers bespreken samen hun trainingen en wedstrijden of gaan samen naar borrels en feestjes. Daarnaast organiseert Proteus elk jaar de huizenrace, waar alle huizen tegen elkaar kunnen strijden voor de felbegeerde titel ‘Beste Roeihuis’!


Verhalen van leden

Sebas

Ondertussen alweer vier jaar geleden wist ik toen de OWee begon nog totaal niet of ik wel bij een studentenvereniging zou willen. Ik was gewend fanatiek te sporten, dus al gauw had ik de keuze gemaakt dat ik dit graag wilde combineren en dus begon ik rond te kijken bij de studentensportverenigingen. Op de verenigingsmarkt ben ik in gesprek geraakt met iemand van Proteus die mij vertelde dat Proteus naast het roeien ook veel gezelligheid te bieden heeft. Na de eerste twee dagen dit zelf uitgetest te hebben op de feesten ’s avonds, besloot ik me in te schrijven. In mijn eerste jaar had ik een leuke ploeg waarbij samen borrelen en gezelligheid hoger stonden dan het roeien. We trainden 1 a 2 keer per week in de C4+ en pakten vooral de feestjes mee. Dat was echt super tof, maar ik merkte dat ik fanatieker wilde roeien. Halverwege het jaar ben ik gevraagd om met een andere ploeg mee te gaan naar Venetië, waar jaarlijks de Voga Longa, een toertocht van 30km, georganiseerd wordt. Ik besloot m… lees meer

Ingmar

Toen ik twee jaar geleden de OWee ging lopen wist ik dat ik ergens lid wilde worden en dat ik wilde blijven sporten, maar ik wist niets over de verenigingen in Delft. Tijdens de OWee vond ik de sfeer op Proteus erg leuk en besloot ik mij in te schrijven. Hierop volgde het kamp, mijn eerste roeihalen in een C4+, de inauguratie en voor mij de sportieve groep. Toen was het tijd om te gaan kiezen of ik wel of niet selectie wilde gaan lopen voor het wedstrijdroeien. Het wedstrijdroei-regime leek mij wat te heftig, toch besloot ik mij er voor in te schrijven, wetend dat ik er altijd uit kon stappen. Ik begon het roeien en de groep steeds leuker te vinden en al snel bouwde het trainen zich op tot zo’n 6 keer per week als onderdeel van Eerstejaars Dames 2017 in de 8+, een supertoffe groep waarmee ik veel heb geleerd. Na mijn eerste jaar wedstrijdroeien besloot ik om door te gaan. Zo werd ik een onderdeel van de Development 4-. Het verschil met mijn eerste jaar is dat het aantal trainingen we… lees meer

Wouter

Ik had het begin van mijn studententijd al goed uitgedacht voordat ik aan de OWee begon. Ik dacht: “Ik ga lekker rondkijken tijdens de OWee, maar ga me volgend jaar pas aanmelden voor een vereniging.” Met mijn extreem verfijnde zelfkennis leek het me verstandig om eerst mijn BSA te halen, alvorens ik extra verplichtingen voor mezelf zou gaan creëren. Maar ja, dan loop je een aantal dagen rond op de vereniging, die je toch al wel leuk leek. Dan raak je met wat mensen aan de praat, hoor je de verhalen en dan ga je toch snel om. Dus ik me ingeschreven, ingeloot, introductietijd gehad, ploegje gevormd en dan komt de keuze: competitie- of wedstrijdroeien. Dan komt mijn geweldige zelfkennis weer die zegt: “Ga maar lekker competitieroeien, anders ben je nog meer tijd kwijt en dat BSA dat haalt zichzelf niet.” Dus je raadt het al, ik me ingeschreven om selectie te lopen voor wedstrijdroeien natuurlijk. En jahoor, ingeselecteerd. Daar sta je dan met je goeie gedrag. Dus je begint aan de uitd… lees meer

Isabel

Ik heb nu een jaartje mee kunnen genieten van de Proteus sfeer. Door het coronavirus was dit niet alleen op de vereniging zelf, maar ook vanaf huis. Ook al heb ik dus maar een deel van het jaar kunnen roeien, de gezelligheid ging gelukkig gewoon door met online borrels en workouts. Na een aantal maanden de vereniging gemist te hebben, konden we afgelopen weken eindelijk weer roeien en fysiek borrelen! In deze periode kwam ik er wederom achter dat ik in het eerste half jaar toch wel heel veel leuke mensen heb leren kennen. Het eerste jaar was voor mij een groot succes, ik heb een nieuwe, leuke sport geleerd, heb een heel leuk ploegje gevormd, ben op de borrelavonden gaan koken voor alle hongerige roeiers en/of borrelaars bij de Bixy, zou tijdens de PLAK (Proteus Lente Activiteiten Kommissie) allemaal leuke activiteiten organiseren en heb veel mega gezellige Proteërs ontmoet bij TREK. TREK is een hele leuke groep mensen met wie we soms extra activiteiten organiseren of gewoon lekker sa… lees meer

Lars

In 2016 liep ik zelf OWEE. Na een al episch eerstejaarsweekend met de studievereniging denderde de OWEE er ook nog achteraan. Omdat ik wilde blijven sporten, en het roeien tijdens de OWEE ook echt leuk was, besloot ik me in te schrijven bij Proteus. Er bestaan grofweg twee soorten roeiers: wedstrijd- en competitieroeiers. Ik besloot geen selectie te gaan doen voor wedstrijdroeien, en ging voor het competitieroeien. Al snel had ik mijn eigen roeiploegje en kon het trainen beginnen. We besloten ons ploegje ‘Lange L’ te noemen, omdat we dachten dat het wel grappig was. Maar dat we twee jaar later nog steeds samen zouden roeien hadden we denk ik niet verwacht. Binnen Proteus bestaat er tussen alle eerstejaars competitieroeiers een competitie die het hele jaar duurt. De competitie bestaat uit een combinatie van roeien, borrelen, helpen bij evenementen, borrelen, roeien en challenges doen. Vanaf het begin waren we verstrengeld in een heftige strijd met twee andere ploegjes. Na een jaar stri… lees meer